Mag ik mij van de buitenwereld isoleren om een betere moslim te zijn?

Een goede moslim is diegene die het voorbeeld van onze Nobele Profeet (vzmh) volgt. ‘De boodschapper van Allah is voor jullie een prachtig voorbeeld’ (Koran 33:21).

Onze Nobele Profeet, vrede en zegeningen zij met hem, heeft zich niet geïsoleerd van de buitenwereld. Als hij dit had gedaan kon hij de islam niet aan anderen verkondigen. Ook heeft hij niet enkel en alleen contact gehad met zijn broeders. Hij heeft zich opengesteld voor iedereen zodat hij mensen over Allah kon vertellen.

Wij zijn mensen en vatbaar voor zondes. Sjaytaan (de duivel) zal je niet met rust laten als je jezelf isoleert of als je je enkel onder je broeders bevindt. Ook dan zal je gaan zondigen. Eén van de Schone Namen van Allah is ‘Al Ghaffar’: de Meest Vergevensgezinde. In de Koran lezen we in tientallen verzen dat Allah de zonden vergeeft van diegenen die berouw tonen. We moeten proberen om een goed leven te leiden volgens de richtlijnen van Allah, maar als we struikelen en toch zondigen dan moeten we ons meteen tot Hem wenden en vergeving vragen.

Allah vertrouwen en Hem tot je Vriend nemen is een mooie gedachte. Ook al doe je dit, je moet toch zelf ervoor zorgen dat je niet in zondes valt. Men kan niet zeggen: “Ik heb Allah vertrouwd en heb Hem als Vriend genomen, waarom heeft Hij niet voorkomen dat ik heb gezondigd? Of waarom heeft Hij niet voorkomen dat ik verdriet en ellende heb meegemaakt, Hij was toch mijn vriend?” Dus Allah tot je Vriend nemen en zeggen dat je alleen Hem vertrouwt, zal niet voorkomen dat je in zondes valt of dat je iets ergs kan overkomen. Wij zijn tenslotte op aarde om beproefd te worden.

Het gaat er om hoe wij deze beproevingen doorstaan. Hem tot Vriend nemen en Hem vertrouwen is een mooie gedachte maar wees erop voorbereid dat dit niet betekent dat Hij je niet zal beproeven met rampspoed en tegenspoed. De kunst is om na deze beproeving Hem nog steeds als je Vriend te zien. Moge Allah ons leiden zodat we niet afstappen van de voetsporen van onze Nobele Profeet, vrede en zegeningen zij met hem.