Welke Ramadangewoontes zijn er over de hele wereld?

De maand Ramadan is een maand waarin moslims over de hele wereld vasten. Natuurlijk heeft de cultuur van een land ook invloed op de beleving van de maand Ramadan. Door deze diversiteit ontstaan prachtige plaatjes!

1. Fanous Ramadan

Wanneer je ‘Ramadan’ intypt in Google dan zul je vele plaatjes met deze lantaarns tegenkomen. De lantaarn is inmiddels uitgegroeid tot symbool van de maand Ramadan. Deze traditie is afkomstig uit Egypte en wordt daar Fanous Ramadan genoemd. Deze kleurrijke lantaarns zijn voor vele winkels te vinden. Wanneer de Ramadan nadert kopen veel mensen deze lantaarn om hun huizen te versieren. Kinderen zingen Ramadan liedjes terwijl ze zwaaien met hun gloeiende lantaarns, die meestal van gerecyclede blikjes worden gemaakt.

2. Ramadangeld

Op de Malediven kent men ook vakantiegeld. Deze wordt alleen niet in mei uitgekeerd, maar in de maand Ramadan. Ze noemen het Ramadangeld en elke werknemer heeft er recht op. De werkgever betaalt 3000 Maldivische Rufiyaa, ongeveer 170 euro, aan het begin van de maand ramadan.

3. Buurtiftar

Moslims in Ankara (Turkije) komen bij elkaar bij zogenaamde ‘buurtiftars’. Hele straten worden omgetoverd tot gezellige buurtiftar. Iftar is de maaltijd na zonsondergang.

4. Ramadan in Mekka

De heilige maand Ramadan wordt ook in bedevaartsoord Mekka gevierd. Moslims uit alle delen van de wereld komen speciaal naar de stad om Ramadan hier door te brengen. Elke dag van de maand Ramadan wordt er meer dan 12.000 meters aan tafelkleed uitgespreid in de Grote Moskee in Mekka voor de mensen die er hun vasten verbreken. Ook wordt in deze maand meer dan 5 miljoen dadels uitgedeeld voor de mensen die hun vasten verbreken.

5. Samen Koran reciteren

Ramadan is de maand waarin de Koran voor het eerst werd geopenbaard. Het wordt daarom ook wel maand van de Koran genoemd. Moslima’s in Jakarta komen bijeen om de Koran gezamenlijk te reciteren en memoriseren.

6. Mahya verlichting

Eén van de Ramadan tradities in Turkije is de ‘mahya’. De mahya is een verlichte tekst die voornamelijk in de Ramadan wordt geplaatst tussen de minaretten van een moskee. In de tijd van het Ottomaanse Rijk bestond de mahya uit olielampen, maar tegenwoordig gebruikt men gloeilampen om ze te maken. De mahya kan verschillende soorten teksten bevatten. Op de foto een mahya met de tekst ‘Welkom, oh maand Ramadan’.

7. De bedug

De ‘bedug’ is een Ramadan traditie in Indonesië. De bedug is een gigantische trommel waarop in de Ramadan wordt geslagen om aan te geven dat de zon onder is gegaan en de vastenden mogen eten en drinken. Deze traditie is met name populair onder de inwoners van het eiland Java.

8. Kanonvuur

Een andere manier om de zonsondergang bekend te maken is door middel van een kanon. Soldaten in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten) vuren het kanon af. Deze traditie is afkomstig uit de tijd van het Ottomaanse Rijk en wordt in veel landen nog steeds beleefd.

9. Zoete zalabia

Tijdens de Ramadan nodigen moslims elkaar thuis uit om het vasten samen te verbreken en gevoelens van blijheid en saamhorigheid te delen. Op tafels staan veel gerechten, ook veel zoetigheid. Een Noord-Afrikaanse delicatesse is Zalabia, een soort cake met suikerstroop.

10. Tarawih gebed

In de nachten van de maand Ramadan bidden moslims geregeld het Tarawih gebed, een speciaal gebed voor deze maand. Op de foto moslims in Gaza tijdens het Tarawih gebed.