Wat is de betekenis van een ziekte?

Oh patiënt vol zelfbeklag! Je hebt geen recht van klagen, je zou eerder dankbaar en geduldig moeten zijn. Jouw lichaam, je ledematen en je organen zijn niet jouw eigendom. Jij hebt ze niet zelf gemaakt en ook niet van een handelaar gekocht. Dat betekent dat er een andere Eigenaar is. De Eigenaar kan ze gebruiken zoals Hij dat wil.

Een rijke en talentvolle kledingontwerper kan bijvoorbeeld, om de schoonheid van zijn kunstige ontwerpen te tonen, een arme man als model in dienst nemen. Hij laat die arme man tegen een vergoeding zijn met juwelen versierde meest vakkundig gestikte overhemd passen, voor een periode van een uurtje… Terwijl de man het overhemd draagt, werkt de ontwerper eraan en geeft hij het diverse vormen. Om de buitengewoon gevarieerde aspecten van zijn kunst ten toon te brengen knipt hij het overhemd, verandert dit, neemt het in en legt het uit.

Staat die arme man, die voor een vergoeding werkt, dan in zijn recht indien hij tegen die persoon zegt: “Dit is zó lastig: dan moet ik weer buigen, dan moet ik weer rechtop gaan staan. Daarbij komt dat je mijn uiterlijk ondermijnt door dat overhemd, dat mij zo goed staat, eerst langer te maken en dan weer te verkorten.” Mag hij dan zeggen dat de kunstenaar onvriendelijk en onrechtvaardig tegen hem is?

Oh zieke! Zoals in deze gelijkenis naar voren komt, heeft de Prachtige Schepper jou een lichaam als gewaad gegeven, dat getooid is met juwelen in de vorm van (spiritueel) licht bevattende zintuigen, zoals ogen, oren, hersenen en een hart; en om jou de borduursels van Zijn Schone Namen te laten zien, laat Hij je in verschillende situaties roteren en verandert Hij je middels het opdoen van allerlei ervaringen. Zoals je door honger Zijn Schone Namen ‘de Voorziener’ hebt leren kennen, leer je nu door je ziekte Zijn Schone Naam ‘de Genezer’ kennen.