Wat houdt moedjaddid in?

Onze geliefde Profeet, vrede en zegeningen zij met hem, is de Zegel der Profeten. Na hem zullen geen nieuwe profeten meer gestuurd worden.

Mohammed is niet de vader van één van jullie mannen, maar hij is de boodschapper van Allah en de laatste der profeten (Koran 33:40).

Naarmate de tijd verstrekt, zullen verschillende bidah en onzuiverheden in het geloof insluipen.

Dit kan ervoor zorgen dat de gelovigen langzamerhand afstand zullen nemen van het geloof. Ook zullen de continu veranderende leefomstandigheden en nieuwe ontwikkelingen in de samenleving nieuwe religieuze vragen met zich meebrengen. Om het geloof te beschermen tegen alle soorten aanvallen, het geloof te reinigen van bidah en onzuiverheden en om nieuwe ontwikkelingen van die tijd te verenigen met het geloof, stuurt Allah iedere eeuw een moedjaddid.

Onze geliefde Profeet, vrede en zegeningen zij met hem, vermeldt dat Allah iedere eeuw een moedjaddid zal sturen om het geloof te vernieuwen. (Aboe Dawoed, Melahim 1).

Medjaddid’s vernieuwen het geloof naar zijn originaliteit, dus zij brengen niets nieuws in het geloof. Ze bieden oplossingen voor nieuwe ontwikkelingen en leefomstandigheden aan, in de lijn van de Koran en Soennah. Vaak worden deze moedjaddid’s (h)erkend na hun overlijden, als hun daden vruchten begint af te werpen.