Hoe ziet een dag van een moslim uit?

Er is in wezen geen verschil tussen het dagelijks leven van moslims en andere mensen, in die zin dat ze overdag naar hun werk gaan of studeren en ’s avonds thuiskomen om bij hun gezin te zijn.

Moslims staan vóór zonsopgang op om het ochtendgebed te verrichten en de dag te beginnen met het herdenken van Allah, de reden van hun bestaan. Tussen werk, studie of andere bezigheden door, pauzeert men nog twee maal, rond de middag en in de namiddag, om Allah te danken, verheerlijken en aanbidden. ’s Avonds en voor het slapen gaan worden nog twee gebeden verricht. Deze handelingen staan centraal in het leven van moslims.

In de dagelijkse interacties met anderen worden andere mensen respectvol en beleefd behandeld, waarbij hoge normen van integriteit in acht genomen worden. Men probeert verkeerde daden te vermijden. Wanneer een moslim toch een slechte daad verricht, richt deze zich meteen met een verontschuldiging tot Allah.

Het moslimschap manifesteert zich in het dagelijks leven in drie in gradatie oplopende bewustzijnstoestanden:

1. Naast de dagelijkse basis bezigheden, bevindt een moslim zich voortdurend in een staat van leren. Hij of zij doet zijn of haar best de dagelijkse aanbidding te verrichten, slechte daden te vermijden en anderen goed te behandelen.

2. Om, naast het in acht nemen van bovengenoemde handelingen, voortdurend te proberen zonder enige verborgen egoïstische doeleinden, een bijdrage te leveren aan de levens en ontwikkeling van andere mensen, is een hogere vorm van bewustzijn.

3. Het hoogste niveau van zijn, is om een mens onder de mensen te zijn en tegelijkertijd voortdurend met Allah in verbinding te staan, door middel van een voortdurend bewustzijn van Allah. Terwijl hij of zij met geld of klanten bezig is, klopt het hart van een moslim in herinnering van en dankbaarheid aan Allah.

Door beoefening van de dagelijkse religieuze verplichtingen komt een moslim soms in gedrang met zijn of haar werk en sociale omgeving. Sommige moslims kiezen ervoor te schipperen terwijl anderen hun beoefening trouw blijven. Door de flexibiliteit die in de beoefening van de islam besloten ligt, valt er in vrijwel alle gevallen wel een praktische oplossing te vinden. Zo kan iemand die reist twee gebeden tegelijkertijd verrichten en hoeft een zogende moeder niet te vasten tijdens de Ramadan.