Hoe kan men zich voorbereiden op de maand Ramadan?

Met de Ramadan in zicht zoeken vele moslims naar manieren om deze Ramadan zo goed mogelijk te benutten. Daarom is de vraag voor velen: Hoe bereid ik mijzelf het beste voor op de Ramadan? Wij hebben tien tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Maak een checklist

Begin vanaf nu met het maken van de intentie dat deze Ramadan een bijzondere periode van veel spiritualiteit en broederschap gaat zijn. Om die intentie om te keren naar werkelijkheid is het handig om een checklist te maken met jouw doelen voor Ramadan. Voorbeelden van daden in Ramadan zijn: dagelijks lezen van Koran, het aantal keer bezoeken van oudere mensen, een bepaald aantal dagen het Tarawih gebed bidden in de moskee, het uitnodigen van niet-moslims voor een iftar. Door een doel te stellen en daarbij ook te bepalen hoe vaak je het moet doen, kun je voor jezelf eenvoudig plannen hoeveel tijd je nodig hebt om een bepaalde daad uit te voeren.

2. Bereid je lichaam voor

Zorg ervoor dat je lichamelijke gesteldheid in orde is door je voedingspatroon bewust in de gaten te houden. Pas de kwaliteit en hoeveelheid van je voeding aan. Eet geen snacks meer tussen de maaltijden en zorg ervoor dat je gezonde maaltijden nuttigt. Verminder ook je cafeïne en nicotine inname voor de Ramadan, zodat je geen afkickverschijnselen krijgt in de eerste dagen van de maand Ramadan (het is sowieso niet verstandig om koffie en thee te drinken in Ramadan, omdat deze het lichaam uitdrogen waardoor je overdag dorst zult ervaren).

3. Herzie alle medische zaken voor Ramadan

Zorg ervoor dat alle medische zaken op orde zijn voordat Ramadan begint. Wanneer je lijdt aan een bepaalde ziekte, bezoek dan de huisarts om te raadplegen wat de consequenties zijn van het vasten op je ziekte. Als je bepaalde medicatie dient in te nemen, die het onmogelijk maken om deel te nemen aan het vasten, dan hoef je niet te vasten gedurende de maand Ramadan. Voer daarom een goed gesprek met je huisarts en vraag of het verantwoord is om deel te nemen aan het vasten.

4. Verricht vrijwillige vasten

Het vrijwillig (nafila) vasten is een perfecte manier om het lichaam, de ziel en het verstand voor te bereiden op de Ramadan. Als het mogelijk is, vast dan op de aangeraden dagen maandag en donderdag, naar het voorbeeld van Profeet Mohammed (vrede zij met hem). Ook vastte de Profeet (vrede zij met hem) in de maand Sjabaan, de maand vóór Ramadan. Maar let wel op, de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Wanneer (de maand) Sjabaan voor de helft voorbij is, vast dan niet.” (Tirmidhi, Sawm, 37)

5. Reciteer de Koran

Veel mensen willen in Ramadan de gehele Koran (ongeveer 600 bladzijden) van begin tot eind uitlezen. Als jij niet de gewoonte hebt om dagelijks de Koran te lezen, dan zul je uitgeput raken midden in de maand en de eindstreep heel moeizaam halen. Zie dit moment dus als een kans om een gewoonte te maken van het dagelijks lezen van een stukje Koran. Op deze manier is het mogelijk om langere stukken van de Koran te lezen in de maand Ramadan. Als het onmogelijk is voor jou om de gehele Koran uit te lezen in de maand Ramadan, maak er dan een gewoonte van om dagelijks een vast aantal bladzijden te lezen of zelfs een aantal verzen per dag. Je zult extra zegeningen krijgen voor elke letter die je leest in de heilige maand.

6. Verricht extra gebeden

Als je geen verplichte gebeden hoeft in te halen (qadha), begin dan met het verrichten van vrijwillige soennah gebeden. Op deze manier kun je jezelf optimaal voorbereiden op de extra gebeden die plaatsvinden in Ramadan (Tarawih). Als je wel gemiste verplichte gebeden hebt, gebruik dan de tijd die je zou spenderen aan het verrichten van soennah gebeden om je verplichte gebeden in te halen. Voel je niet schuldig omdat je niet de soennah gebeden verricht, omdat Allah in een bekende overlevering vermeldt: “Mijn dienaar nadert Mij niet met iets dat meer geliefd is bij Mij dan de verplichtingen die Ik hem heb verplicht gesteld.” (Sahih Boechari)

7. Geef liefdadigheid

Benut de weken voorafgaand aan Ramadan om meer daden van liefdadigheid voor de medemens te verrichten. Dit kan variëren van het helpen van een vluchtelingengezin tot het doneren van geld aan de moskee of aan andere goede doelen. Het geven van liefdadigheid is een manier om je welvaart te zuiveren en door dit te doen kun je de maand Ramadan op een zuivere manier betreden. Het opent ook deuren in je leven, want Profeet Mohammed (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Allah zegt: “Besteed (aan liefdadigheid), oh zoon van Adam, en Ik zal aan jou besteden.” (Boechari en Moeslim)

8. Stel je dienstbaar op

Stel je dienstbaar op door als vrijwilliger taken uit te voeren voor lokale liefdadigheidsorganisaties of andere organisaties die zich inzetten voor de maatschappij. Of het nou voor een islamitische organisatie is, zoals een moskee, of voor een niet-islamitische organisatie, zoals een voedselbank, het maakt niet uit zolang je maar actief dienstbaar bent voor de maatschappij. Jezelf dienstbaar opstellen is een mega-stimulans in de training van je ego en voor je relatie met God. Profeet Mohammed (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Wie een ongemak (van een ander) vergemakkelijkt, Allah zal in dit wereldse leven en in het Hiernamaals zijn ongemak vergemakkelijken.” (Sahih Moeslim)

9. Focus op je karakter

Imam al-Ghazali maakt een onderscheid in drie soorten vasten. Het hoogste niveau van vasten is het vasten van het hart. Het is een soort vasten waarbij je jezelf niet alleen weerhoudt van eten en drinken maar ook van onnodige en wereldse zaken. Je kunt bijvoorbeeld stoppen met het bekijken van zinloze programma’s op tv of urenlang rondhangen op sociaal media. Of je kunt bijvoorbeeld gesprekken vermijden waarin kwaad wordt gesproken over anderen, zodat je hart niet wordt gevuld met haat en afgunst. Probeer in plaats daarvan jezelf bezig te houden met nuttige kennis en probeer je omgang met mensen te verfijnen. Door hiermee aan de slag te gaan, zul je hopelijk in Ramadan behoren tot degenen die vasten met hun hart.

10. Verminder verspilling en overconsumptie

Een van de grote problemen van moslims tijdens Ramadan is de hoge mate van verspilling van voedsel, terwijl de heilige maand ons juist leert om empathie te hebben met de minderbedeelden. Begin daarom met het bewust en duurzaam omgaan met voedsel. Let op het gemiddeld aantal boodschappen dat je normaalgesproken doet en probeer daar in Ramadan niet van af te wijken. Probeer je afval ook zoveel mogelijk te scheiden, zodat je je bewuster en duurzamer gaat gedragen.